24 Nisan 2008 Perşembe

1- Fatiha Suresi

Sure Hakkında Bilgi

Kur'an'ı Kerim'in ilk sûresi olduğu için ismi, "açış yapan, açan" manasına gelmekte olan "Fâtiha" olarak koyulmuştur. Fatiha suresi, anlamı sebebiyle kulun ettiği en büyük dualardandır.

Surenin temel konuları

Övgüye ve ibadete lâyık olan Allah'ın varlığı,
Allah'ın hakimiyeti,
Kulluğun yalnız Allah'a yapılacağı,
Yardımın yalnızca Allah'tan geldiği,
Doğru yola ulaşmanın da doğru yoldan sapmanın da Allah'ın dilemesiyle olduğu,
Hayrı ve şerri yaratanın Allah olduğu,
Allah'ın "Rabb","Rahman" ve "Rahim" gibi yüce sıfatlarının olduğu.

Surenin temel mesajları

Allah, kulun yaptığı her işin karşılığını ahitette verecektir. Kimi hayırlı işler yapıp salih insanların yoluna, kimi ise Allah'ın razı olmadığı işler yapıp saparak gazaba uğrayanların yoluna iletilecektir.

Kul, yalnızca bu yüce sıfatlara sahip Allah'a ibadet etmeli ve ona sığınmalı, ondan kendisini hidayete erdirmesini dilemelidir.

Allah'ın; "Rab","Rahmân","Râhim" sıfatları kullanılmıştır;

Rab; terbiye eden, besleyip büyüten, istediği şekle sokan, kullarına "yap, yapma!" diye tekliflerde bulunan, bazen sevindiren, bazen korkutan ve yavaş yavaş yetiştirip kemâle erdiren demektir.

Rahmân, bu surede Allâh'ın ikinci sıfatı olup pek merhametli, sonsuz ve umûmî rahmet sahibi demektir. Başka bir deyişle Rahmân; her varlığa yaradılışının gerektirdiği gayeye göre bir takım kabiliyetler veren, şahsının ve türünün yaşaması için gereken her şeyi hepsine birden, bunların isteyip istemediğine, çalışıp çalışmadığına, îmanlı veya îmansız olduğuna bakmayarak vermiş olan ezelî, geniş, sonsuz rahmet sahibi demektir.

Rahîm; çok merhamet edici demektir. Bu da, Allah'ın üçüncü sıfatıdır. Allah'ın Rahîm sıfatını taşımasının anlamı şudur: Akıl ve iradeye, iyiyi kötüden seçme kudretine sahip olarak yaratmış olduğu insanlara Allah, rahman sıfatının gerektirdiğinden fazla olarak, çalışmalarının karşılığı artı nimetler verir. Allah'ın bu nimetlerine kavuşmak için her şeyden evvel, insanın iradesini kullanarak çalışması, Allah'ın gösterdiği yoldan yürümesi gerekir. Allah isterse onun bir amelini bin bir mükâfat ile de karşılar. Bu rahîm sıfatının gereğidir.

Hiç yorum yok: